badanie mutacji i polimorfizmów w chorobach genetycznych
badanie obecności etanolu oraz DNA zwierzęcego w żywności, kosmetykach, opakowaniach itp. (Halal)
identyfikacja mikroorganizmów w materiale ludzkim
identyfikacja mikroorganizmów w powietrzu, wodzie, glebie
identyfikacja mikroorganizmów w mikrobiologii żywności (np. identyfikacja bakterii typu Salmonella, Listeria monocytogenes itp.)
badanie zmiany długości telomerów w procesach chorobowych i starzeniu się organizmów
wykrywanie czynników zakaźnych w weterynarii
określenie genotypu zwierzęcia pod względem chorób genetycznych
identyfikacja gatunkowa produktów spożywczych i wykrywanie GMO w żywności
określenie płci u ptaków
określenie genotypu pod względem cech fenotypowych (kolor sierści, długość włosa)
badania potwierdzające zgodność produktów i ich opakowań z normami prawa islamskiego (Halal) w tym badanie obecności DNA zwierzęcego w żywności, kosmetykach, opakowaniach itp.